Новини
Българско училище „Народни будители“ в Кипър отбеляза своя патронен празник
02.11.2023

С голямо тържество БУ „Народни будители“ в гр. Паралимни, Кипър отбеляза патронния си празник – 1 ноември, Деня на народните будители.

Празникът се проведе в събота, 28-ми октомври в препълнената зала на техническото училище в Паралимни. Този празник е много специален за учителите и учениците, които го  посрещат с особена гордост всяка година.

Тази година бе отбелязан в 15-тата юбилейна за училището учебна година, което ще отбележи своята годишнина с редица мероприятия.

Учители и ученици бяха подготвили специална програма, включваща песни, танци и стихотворения за празника, също и кратка драматизация по откъс от главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов, за което получиха заслужени овации от пълната зала. За доброто настроение се погрижиха учениците от групата по народни танци с ръководител г-жа Кристи Петрова. Силният финал на програмата, която по традиция завърши с изпълнение на „Песен за народните будители“ развълнува до сълзи цялата зала.

Гости на юбилейния патронен празник бяха представители на институции, сдружения и училища от целия остров, включително и от посолството на Република България в Република Кипър, което заедно с Община Паралимни е патрон на юбилейните чествания на училището през цялата година. Поздравителен адрес до училището изпратиха и от Община Паралимни, дългогодишен и незаменим партньор в работата на българското училище в града.

Отбелязването на 15-годишнината е предвидено за края на месец април 2024 година, съобщават от Българска културна асоциация в Кипър „Атанас „Шабанов“ – бенефициент на БУ „Народни будители“.

Поставената от началото на тази юбилейна учебна година традиция училището „Народни будители“ да отбелязва заедно със своя  юбилей и други такива на български творци, културни и исторически събития беше продължена и сега. В края на септември в Паралимни беше отбелязана 110-годишнина на Съюза на българските писатели и 130-годишнината от рождението на Елисвета Багряна.

Този празник организаторите свързаха със 145-годишнината от рождението на Ал. Божинов, основоположник на българската политическа карикатура. Беше открита изложба от негови карикатури, поместени в книжката „Македония в карикатури“ през 1930 г., някои от които не са показвани до този момент. Изложбата е предоставена на училището от Фонд „Научни изследвания“  към МОН със съдействието на Центъра за българска култура в Кипър „Елисавета Багряна“. Нейни автори са проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Бужашка, от УНИБИТ София, които се очаква да гостуват на училището в края на седмицата за закриването ѝ.

Снимки: Живка Милова - Училищен ръководител на Българско училище "Народни будители" 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта