Дни на българското изкуството в Канада, 14.04-04.06.2022 г.
12.05.2022

Посолството на Република България в Отава с удоволствие информира всички почитатели на българското изкуство и култура за предстоящото провеждане на Дни на българското изкуството в Канада в периода от 14 май до 4 юни 2022 г. Те са своеобразно продължение на провеждащия се традиционно Български Фестивал на изкуствата, който се осъществяваше ежегодно до 2019 г., но поради пандемията спря своите издания. Фестивалът имаше за цел да представя най-доброто в жанрове като джаз музика, театър, филм, класическа музика, литература и визуално изкуство, основно в градовете Монреал, Торонто, Отава, но не рядко достигаше и до западните и по-отдалечени провинции на Канада. Българските общности отново ще се радват на възможността да се докоснат до автентично българско изкуство. 

 

В програмата са планирани кино вечери, на които ще се излъчи новият български филм „ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ“. Филмът е вдъхновен от живота и творчеството на Петя Дубарова, но не е биографичен филм за нея. Това е филм за нестихващата връзка между поколенията, между бъдещето и миналото. За непокорството и борбата срещу всичко, което погубва личността. Зрителят остава приятно изненадан от стиховете на Петя Дубарова, които са фино поднесени като допълнение към естетиката на филма. Филмът е подходящ и за деца над 10 години и също така ще има английски субтитри. "ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ" е вече и с 5 номинации на възродените награди на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов". В ролята на училищния директор Иван Крачунов е Юлиан Вергов, а в ролята на учителката Бочева - Албена Павлова. Филмът ще бъде представен в Отава на 14 май, в Калгари на 15 май, в Торонто на 19 май и в Монреал на 20 май.

Предстои представянето на театралната постановка "Приятно ми е Ива" - моноспектакъл - комедия на актрисата Ива Тодорова, носител на две награди Икар 2019 – за водеща женска роля и за драматургичен текст. Постановката е на „Театър 199“ - София. Театралната постановка ще гостува в Монреал на 27 май, в Отава на 28 май, в Торонто на 29 май, във Ванкувър на 3 юни и в Калгари на 5 юни.

 

В рамките на Дните на българското изкуството в Отава, Монреал и Торонто предстоят и концерти на българската пианистка Ани Гогова (от Чикаго); литературен салон с Невена Митрополитска от Монреал; и приложни изкуства на художничката Виолета Михайлова от Монреал.

 

Събитията се организират от ELARTE ARTS, с директор Елица Йорданов, със сътрудничество на посолството на Р България в Отава, подкрепата на ГК-Торонто и съдействието на български организации по места.

 Информация: посолство на България в Отава

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта