Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Прикачени файлове1491812986.pdf
Ваня Велкова от Берлин - „Българка на годината – 2016“
03.04.2017

 

 

            На 31 март т. г. от 11.00 часа в „Студио 5“ при Националния дворец на културата се състоя официалната церемония по връчване на отличието на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината – 2016“. Носителка на отличието в последното издание на инициативата е Ваня Велкова, която от две десетилетия живее и работи в Германия.

Наградата „Българка на годината” е учредена през януари 2010 г. от Държавната агенция за българите в чужбина. Основната идея на инициативата е да се насочи вниманието към ролята на българската жена в чужбина, която не само създава  живот,  но и полага грижи за опазването на традиционните български добродетели далеч от родината и същевременно се реализира успешно в конкретна  професионална област, с гордост носи името на България. Затова и наградата носи името на света Злата Мъгленска, олицетворение на нравствената чистота и красота на българката и нейната воля в най-тежки ситуации да отстоява българските ценности.

На церемонията присъстваха представители на държавните институции, неправителствения сектор, висши учебни заведения, видни общественици, ангажирани с темата българи в чужбина, медиите. Официални гости бяха: вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и представителите на Президентството Диана Мирчева, Ирина Гъркова, Мария Маринова и Велина Георгиева; евродепутатът и председател на 40-то Народно събрание Георги Пирински; постоянният секретар на Министерството на външните работи Елена Шекерлетова; съветникът по културата на министър-председателя на Р България Юлиана Томова; директорът на дирекция „Двустранно европейско сътрудничество” в Министерството на външните работи Париса Попниколова; директорът на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН Наталия Михалевска; почетният член на АБУЧ доц. д-р Боян Кулов; председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Тържеството бе уважено също така и от директорите на Регионалния исторически музей и на Етнографския музей в Пловдив, както и от директора на Националната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив.

Поздравления към участниците и гостите бяха поднесени от Димитър Владимиров, заместник – председател на ДАБЧ, домакин на събитието, и Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България. В словото си Райна Манджукова припомни мотивите за инициирането на наградата през 2010 година.Председателят на СБЖ и председател на Комисията по оценка на номинациите Снежана Тодорова съобщи официално името на носителката на отличието за 2016 г. – Ваня Велкова от Берлин, Германия.

Ваня Велкова е основател и в продължение на години директор на Българското училище в Хамбург. Тя е един от учредителите на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), кореспондент и водещ на рубриките „Нашата азбука” и „Нашата България” в радио „Татковина - Радиото на българите по света“, както  и на в. “България Сега“ – Чикаго. Позната е като организатор и куратор на изложби на автентични национални костюми от своята лична колекция в Германия, Швейцария, Колумбия и България. Впечатляваща е нейната ангажираност и с благотворителни проекти, посветени на детски домове в родината. 

Отличието „Българка на годината-2016“, състоящо от наградна статуетка и икона на „Света Злата Мъгленска“, бе връчено от Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, а почетната грамота  - от заместник-председателя на ДАБЧ Димитър Владимиров.

В музикалните поздравления се включиха Мая Василева (пиано) с ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с художествен ръководител Станислав Почекански.

 

На сайта на ДАБЧ допълнително ще бъде поместена информация за всички постъпили номинации за „Българка на годината-2016“, както и за състава на Комисията за тяхната оценка.  

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.