Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Снимки1307538647.jpg1307538625.jpg
Новини от Българската Общност в Отава, Канада
08.06.2011


Драги сънародници,

4 юни 2011 година  е дата, на която Българската Общност в Отава отбеляза няколко важни събития.

Учениците от Българското училище “ Св. Св. Кирил и Методий” отдадоха заслужена почит към делото на двамата братя, създали славянската азбука и книжнина. Денят на българската просвета и култура  бе почетен сутринта в училището с прекрасно представена програма.  Със сценки, песнички и танци в нея взеха участие всички деца.  След прекрасно представената програма имаше вкусна почерпка за децата и родителите.

Изразяваме сърдечна благодарност към учителите Десислава Симеонова, Димитър Кемилев и Люси Минкова, които през цялата година работиха много сериозно с децата.  Te вложиха много усилия и време, за да ги подготвят за това тържество и за края на учебната година. Както винаги родителите оказваха неоценима помощ. Тази година Училищното настоятелство бе особено активно и полезно, за което му благодарим!

10 години
Юбилеен концерт на Българския Танцов Състав Родина в Отава

На 4 юни вечерта от 18:30 часа Украинската църква на улица Байрон отвори гостоприемно врати, за да приеме гостите, дошли да отпразнуват 10 годишния юбилей на Българския танцов състав Родина.

Ръководителката на състава Рени Стаматова и многобройна група доброволци посрещаха гостите и правеха последни приготовления в залата. Облечени елегантно, усмихнати—като на празник!

Красивите водещи на вечерта Борянка Милева и Георги Врайков с вълнуващи думи откриха тържеството, което бе посветено и на 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, създаването на славянската азбука и книжнина, на българската култура и просвета. Станали на крака, заслушани с вълнение в химна на Кирил и Методий, мнозина от нас си припомниха щастливото детство.

Сред многобройните българи—почитатели на изкуството на Родина бяха и гостите:  Алекс Атаманенко --- Член нa Канадския Парламент, Йоланта Кания – Координатор Интернационални Езикови програми към Отавския Католически Съвет,  Галина Баталова – директор на началното училище “Св. Георги”, където се помещава българското училище и групата “ Приятели на България” начело с Rodha Bodnoff, които са разучили много български песни и танци.

По време на вечерята прекрасно се изяви джазовото дуо на Денис- пиано и Крис-саксофон, които свириха за доброто настроение на гостите. Умело подбраната музика и професионалното изпълнение доставиха удоволствие на всички.

В 20:00 часа на сцената започна танцовата магия, в която освен Родина  участвуваха и любимката на нашата публика Калина Раденкова – изключително талантлива танцьорка, руски и  турски танцови състави, гостуващи солисти от гръцки състав и фламенко  и танцувални  двойки.  Различните танци, музиката и багрите на костюмите преливаха с цветовете на дъгата. Редяха се и песенните изпълнения на талантливите София и Борянка Милеви, на Бианка, Осджан и Рени. Беше толкова красиво и вълнуващо, че не можехме да откъснем очи от сцената… Бурни аплодисменти и викове “ Браво” заглушаваха често музиката.

Концертът продължи 2 часа. Танцьорите от Родина се представиха блестящо! С красивите си костюми, усмихнати, играещи с бързия ритъм на българските танци, те покориха и този път сърцата на зрителите! Нямаше следа от умора! Публиката беше екзалтирана!

В тържественото си приветствие Посланикът на Р. България г-н Евгени Стойчев съобщи приятната,  изненадваща вест:

Държавната Агенцията за българите в чужбина
удостоява
Фолклорния Танцов Състав  “Родина”
Отава, Канада
с художествен ръководител и хореограф Райна Стаматова
за съществен принос в съхранението и популяризирането на българската култура, традиции и духовност
и по случай 10 годишнината от неговото създаване
С ПАМЕТНИЯ МЕДАЛ “ИВАН ВАЗОВ”

Трудно е да се опише избликът на радост след тази новина. Танцьорите се прегръщаха на сцената, българите в залата скандираха: Родина, Родина! Г-н Стойчев прочете и вълнуващото приветствие на Председателя на Агенцията за българите в чужбина г-н Росен Иванов.

След поднасянето на цветя и благодарствени грамоти нa танцьорите от името на Българското Дружество в Отава, след сърдечните думи и подаръка на ръководителката на Канадско- Българския културен център в Монреал Моника Вълева,  на сцената бе изнесена празничната торта. След хубавата песен на Мая Нешкова “Честит Рожден Ден”, в залата се завъртя кръшно българско хоро на което се хванаха всички.

Още един голям празник за Българската Общност в Отава!

Благодарим на Рени Стаматова за организаторския талант, за постоянството, творческото вдъхновение и ентусиазъм, с които създаде и издигна Родина до това ниво!

Дълбок поклон и благодарност към всички наши сънародници – танцьори, които отдават своето време и енергия за поддържане на този танцов състав, за съхранение на българския фолклор и култура, за любовта им към българските танци, която се предава и на децата ни!

Танцов състав Родина е наша обща радост! Да я съхраним през годините!

Един изключително важен момент за успеха на този вълнуващ юбилей, на това вълнуващо преживяване бяха общите усилия и ентусиазъм на всички доброволци, на всички, които допринесоха с нещо тази вечер да бъде неповторима !
Съединението прави силата! Само заедно можем да постигнем такива успехи!

На “Добър час” на Родина, за още много години!

Кристина Кристова
Председател на Българското Дружество
и Българската Фондация в Отава, Канада

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.