Новини
Тържество и полагане на венци пред паметника на Олимпий Панов, Тараклия
25.03.2024

Националният празник на България бе отбелязан в Тараклия с тържество пред паметника на българския военен деец Олимпий Панов. Церемонията започна в 11 часа с шествие от сградата на Районния съвет до самия паметник, след пристигането пред който всички – официални лица и граждани – положиха цветя и венци. Тържествената част започна със стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“, вдъхновено и затрогващо прочетено от местния българин Виталий Стоянов.

Поздравителни слова към гражданите отправиха г-жа Манджукова, консулът на Р България в Тараклия г-н Любомир Димов, зам. председателят на районния съвет г-н Сергей Филипов. В словото си изпълнителният директор сподели, че за нея е изключително щастие, когато в една чужда страна българите спокойно развяват българско знаме и слушат българския химн. „Не навсякъде е така. И днес, в 21 век, има места, където нашите сънародници не могат спокойно да развеят българския флаг. Ние тук, вие тук го имате. Това е благодарение на общите усилия, които полагаме, българската общност в Молдова и България. Затова в този празничен ден нека да помним, че свободата е нещо, което всеки човек заслужава, но тя не е даденост, а е ценност, за която трябва да се полагат усилия. Ние, от своя страна в България, винаги ще отстояваме правата на нашите сънародници в чужбина, винаги ще правим така, че вие да усещате нашето рамо, да усещате нашета подкрепа, приятелска ръка. Честит празник!“ – подчерта тя.

Тържеството продължи с литературно-музикална композиция, подготвена от командированата от МОН преподавателка по български език и литература г-жа Донка Николова.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта