Новини
Среща с представители на българските организации в с. Паркани
20.03.2024

В Паркани на входа на Дома на културата г-жа Манджукова, г-н Казарян и придружаващия ги първи секретар в Посолството ни в Кишинев, г-н Кирил Димитров бяха посрещнати от г-н Евгений Добров – председател на Българската община на село Паркани, Людмила Ивановна Бахчеван – Директор на културния дом и кмета на селото г-жа Наталия Доброва. След поднасянето по българска традиция с хляб и сол домакините вързаха на гостите мартенички и ги поканиха в разположения в сградата кабинет на Българската община за среща с представители на общността.

Присъстваха директори и учители от трите училища и двете детски градини в селото, ръководители на фолклорните състави, активисти.

Срещата започна с приветствие от кмета на селото г-жа Доброва. Освен благодарствени думи, тя подчерта, че изпълнителният директор на агенцията е първото официално лице от България посетило с. Паркани по време на нейното председателстване на парканската администрация.

Председателят на Българската община Евгений Добров разказа, че са спечелили финансиране и са поръчали носии, част от които на по-евтина цена се правят в гр. Тараклия, а директорите на образователни заведения описаха актуалната ситуация в тях и количество деца: (СОУ №1 – 220 деца, ООУ №2 – 186 деца, СОУ №3 – 265 деца), а директорите на детските градини, съответно в тях (ДГ „Берьозонька“ („Брезичка“) – 152 деца, ДГ „Одуванчик“ („Глухарче“) – 60 деца). Директорката на дома на културата г-жа Людмила Бахчеван ни запозна с дейността на Дома, показа концертната зала, която събира 600 души, но сподели, че има належаща нужда от смяна на ел.инсталацията. Каза, че планира да кандидатства за финансиране за ремонтиране на помещението.

Срещата премина при засилен интерес, като всички присъстващи, включително и г-н Кирил Димитров изразиха мнение, че подобни формати би следвало да се провеждат по-често.

Снимки: ИАБЧ  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта