Новини
Среща на зам.-изпълнителния директор г-жа Дилайла Михайлова с г-жа Мариола Георгиева от Рим и нейни ученици
01.03.2024

На 1 март в Изпълнителна агенция за българите в чужбина се състоя среща на г-жа Мариола Георгиева от Рим със зам.- изпълнителния директор на агенцията г-жа Дилайла Михайлова.

Г-жа Георгиева заедно с нейни учиници от българско училище „Аз Буки“ в Рим и Колеферо пристигнаха в България по проект на МОН. Предстои им участие в Национална програма на МОН „Образователни маршрути“.

Асоциацията на г-жа Георгиева „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и училище „Аз Буки“ са партньори на агенцията по два проекта.

Партньорите от Рим провеждат онлайн конкурс за четене на български език за ученици от 3-ти и 4-ти клас, както и конкурс „Моята бродирана българска риза“.

В конкурсите се включват ученици от български училища извън България. В последните издания на инициативите участие са взели български деца от Италия, Испания, Германия, Англия, Франция, Гърция, Кипър...

На срещата в агенцията г-жа Дилайла Михайлова приветства децата, говори за това колко важни са общуването и споделените мисли на роден език.

Референтът за връзка и взаимодействие с организациите на българите в Италия Димитър Карарусинов съобщи кратко за целите и задачите, които фестивалите и конкурсите си поставят.

Прозвучаха стихове, рецитирани от децата и специален поздрав -  изпълнение на гайда.

Децата получиха като подарък от срещата мартеници с четирилистна детелина, издания на агенцията, посветени на изучаването на българските общности в Банат и Австралия.

Ако има предизвикателства пред учениците – то е в продължаване на обучението в българските неделни училища и след 8 клас. А ако има мечти, то защо да не са в тази посока: кандидатстване в български висши училища и реализация впоследствие в България.

Снимки: ИАБЧ

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта