Новини
Проведе се традиционното издание на Олимпиада „Левски“ – 2024
23.02.2024

Българо-американски център за културно наследство и Културен център „Магура“ организираха за децата от българските училища в Чикаго традиционното издание на Олимпиада „Левски” - 2024.

Събитието се проведе в салона на Малко българско училище, а партньори на инициативата бяха: Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Генералното ни консулство в Чикаго, Олимпийски клуб „Васил Левски”, Ансамбъл „Хоро” – с ръководители Ирина и Тодор Гочеви, Волейболна академия в Чикаго и Българо-американската полицейска асоциация. Участие взеха деца от Малко българско училище, училище „Джон Атанасов”, училище „Нов Живот”, училище „Свети Иван Рилски”, училище „Малката България”, училище „Нови Хоризонти” към Български образователен център „Нов живот”, училище „Родна реч” към Български учебен център „Знание“.

В програмата имаше стихотворения, песни и фолклорни танци с участието на детска танцова група „Хорце”, с ръководител Иринка Гочева, и изложба на учениците от българските училища. Имаше и спортни игри, ръководени от треньор Станислав Станимиров от клуб „Спартак“.

Участниците получиха грамоти и медали, както и книжки от Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Националния музей „Васил Левски” в Карлово.

Изпълнителният директор на агенцията за българите в чужбина изпрати специален поздравителен адрес до организаторите и участниците във възпоменателното събитие. Ето какво отговориха те:

 

            Уважаема, госпожо Манджукова,

              Благодарим Ви от сърце, че Вие, в качеството на директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, приехте да подкрепите нашата Олимпиада Левски. Благодарим за топлите думи, с които поздравихте участниците на Олимпиадата.  Книжките, които ни подарихте и раздадохме на децата от Ваше име са незаменим подарък и ще останат спомен от едно вълнуващо събитие.

            Децата от българските училища отдадоха почит на своя кумир, Апостола на Свободата и с ентусиазъм се включиха в спортните състезанията, където по примера на Левски скачаха през плет, мереха сили на въже и топка. Сами ще се уверите от приложените снимки, които беше трудно да подберем, защото участниците могат не само да научат и разказват за живота на Васил Левски, но могат и истински да спортуват и се забавляват.

          Пожелаваме здраве и вдъхновение на Вас и Вашия екип. Оставаме с надеждата за още много взаимни събития, които ще помогнат за запазване и продължаване традициите и историята на България зад граница.

          Сърдечен поздрав,

                                               Надя Желязкова-президент и

                                               екипа на културен център Магура

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта