Новини
Празник на българския фолклор в Милано
29.11.2023

На 18 ноември в Милано ФГ "Нашенци" към Асоциация за българска култура посрещна 10 годишен юбилей с фолклорен маратон от три събития.

В ранния преди обяд на площада пред Кастело Сфорцеско се изви кръшно хоро, озвучено от медения глас на Димана Боянова от Ансамбъл "Пирин". На хорото, освен гостите от Виена, Мюнхен, Пескара и Сан Бонифачо, се включиха и много българи от общността, включително и от останалите български организации в Милано.

Кореспондент в Милано беше Цвети Радева, от БНР, която в предаването си 'Имат ли песните спиране" отрази на живо празничния ден.

Празникът продължи с тържествен концерт в зала Dance Haus, предоставена за случая от Община Милано. Начало на концерта дадоха официалните гости, сред които бяха Посланикът на Република България Н. Пр. г-н Тодор Стоянов и Генералният Консул г-жа Анна Паскалева. 

Сред гостуващите участници в концерта бяха децата от ДЮФА „Пиринска китка“ от Благоевград с хореографи Васил Георгиев и Рилка Георгиева. Младежите показаха завидни умения в танцовото изкуство, гордост за техните ръководители.

На сцената се изявиха  празнуващите „Нашенци“ - Милано с „Рози и Веселие от Тракия“ по хореография на Елена Братоева  и „Нашенци“- Сан Бонифачо със „Северняшки игри“ по хореография на Калинка Георгиева.

Имахме честта да се насладим на изявата на наши гости и приятели, като фолклорна група „Пендари“ от Виена с танц „На Мегдана“ по хореография на Галя Милева, хор „Бяла Роза“ от Пескара, хор „Българска Роза“ от Мюнхен. Едно младо и талантливо момиче, Лили Стоянова, ни накара да изтръпнем, когато запя „Кажи мило либе“. Хор „Нашенки“ Милано под съпровода на Боян Боянов изпълни блестящо „Склавска китка“.

Песни и танци, ритъм и музика по Нашенски е всичко, което ни обединява тук далеч от Родината. С тази емоция и заряд се прехвърлихме в ресторанта, където веселбата продължи по по-непринуден и раздвижен сюжет. В празничната вечер Димана Боянова изпя най-прекрасните песни от своя репертоар.

Хоротеката завладя всички гости. Последваха надиграване и много веселба. Естествено имаше торта и подаръци.

Текст: Радослава Недялкова, Асоциация за българска култура, председател

Снимки: МВнР; Интернет

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта