Новини
Празничен концерт в Реус, Испания
21.03.2024

На 03.03.2024 г., на сцената на театър „Орфео Реусенк“ в гр. Реус (Тарагона)  се проведе празничен концерт под надслов „За теб, мили Роде!“ по повод Националния празник на Република България – 3 март. Събитието беше организирано от Асоциацията на българите в Тарагона, носеща патриотичното име „България“, и българското неделно училище в града „Свети Седмочисленици”, с подкрепата на Генерално консулство Барселона. Гости на събитието бяха над 150 души, български и испански граждани, както и представители на местните власти.

В концерта взеха участие възпитаници на неделното училище, които пяха български народни песни, рецитираха стихотворения на български автори, сред които Ботев и Вазов, и представиха части от пиесата „Райна Княгиня“ по Добри Войников. 

Фолклорните формации „Гергьовден – Барселона“ и „От извора – Йорет де Мар“ представиха български народни танци и носии от различни краища на България. Специални участници в празничната програма бяха българските народни певци Йордан и Мария Николови.

Присъстващите получиха поздрави по случай Националния празник на Република България от г-н Илиян Вълков, трети секретар и консулско длъжностно лице в Генерално консулство Барселона, който изтъкна „важната роля на българските организации и неделни училища в чужбина за поддържането и разпространяването на българския дух, език и култура сред нашите сънародници зад граница и предаването им на младото поколение“.

От сцената г-н Вълков отправи призив „да си спомним славните моменти от нашата история, пример за духовно величие и патриотична саможертва, които винаги ще изпълват сърцата ни с гордост, ще ни дават национално самочувствие и ще ни вдъхновяват да вървим напред и да се развиваме, въпреки предизвикателствата на нашето съвремие.“

Текст и снимки: Генерално консулство на Република България в Барселона

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта