Новини
Открит урок за Апостола на българската свобода във Валенсия
27.02.2024

Открит урок, посветен на живота и делото на Апостола на свободата, в Първо българско неделно училище „Васил Левски“ в град Валенсия

На 17 февруари 2024 г. г-жа Надя Кръстева, генерален консул на Република България във Валенсия, и г-н Илиян Илиев, консул,  взеха участие в открит урок, с който бе отбелязана 151-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата в Първо българско неделно училище „Васил Левски“ в град Валенсия.

Най-старото и най-голямо училище в град Валенсия традиционно почита патрона си с различни и интересни инициативи. Събитието тази година започна с тържествена церемония по приемането на знамето и изслушването на химна на Република България.  Бинарният урок, включващ дисциплините история и литература, бе изнесен от учител по история и двама учители по български език и литература пред ученици от прогимназиални и гимназиални паралелки. С подходящ аудио-визуален материал и беседа децата бяха запознати с основните моменти от живота и делото на Апостола. Те изслушаха ученически прочит на разказа от Иван Вазов, посветен на Левски, „Чистият път“ и като разсъждаваха и изложиха впечатленията си от едно от многобройните преобразявания на Левски,  изградиха характеристиката на литературния герой. Учениците изслушаха и драматичен аудиорецитал на стихотворението на гения на българската литература Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“.

По късно по време на часа г-жа Надя Кръстева проведе викторина, в която децата се включиха с удоволствие и желание, като демонстрираха познания за достойния живот и революционната дейност на Апостола. На най-активните и знаещи генералният консул подари книги, посветени на българската история, традиции и забележителности, предоставени от Изпълнителната агенция на българите в чужбина, на които децата искрено се зарадваха. В продължение г-н Илиян Илиев разказа интересни факти от живота на Апостола и в частност за предателството му, като призова учениците да не допускат предателство в отношенията помежду си. В края на часа вокалната група от кръжока по музика в училището изпълни песен, посветена на патрона на училището.

След урока генералният консул Надя Кръстева връчи наградите на учениците от училището, които са се отличили в международния конкурс „Аз съм българче“ в изданието му за 2024 г., организиран от асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. гр. Мадрид.

Снимки: Генерално консулство на Република България във Валенсия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта