Новини
Олимпиада „Левски“ – 2024 е посветена на 151 години от безсмъртието на Апостола на Свободата
09.02.2024

За 18-та поредна година Културен център „Магура“ - Българо-американски център за културно наследство организират Олимпиада „Левски” в Чикаго. Събитието е с подкрепата на Генералното консулство, Чикаго, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Национален музей „Васил Левски”, Карлово.

През тази година Олимпиада „Левски“ е посветена на 151 години от безсмъртието на Апостола на Свободата - Васил Левски и ще бъде с участието на българските училища в Чикаго и всички деца, желаещи да се присъединят към честванията с презентации, спортни игри и изложби. Събитието ще се проведе на 18 февруари от 15:30 ч. до 17:30 ч.

В програмата ще има стихотворения, песни и фолклорни танци с участието на детска танцова група „Хорце”, с ръководител Иринка Гочева и изложба на учениците от българските училища. За озвучаването на събитието ще се погрижи DJ Russi. Спортните игри ще бъдат ръководени от спортния треньор по тай-куондо, Станислав Станимиров, (клуб ‚Спартак“) и децата ще могат да спортуват и да се състезават на скок, да скачат на въже и топка.

Ще има и специално раздаване на грамоти и медали за участие, както и книжки от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, с председател Райна Манджукова и Национален музей, Васил Левски”- Карлово, с директор Дора Чаушева.

Водещ на Олимпиадата ще бъде Златина Костова, бивш координатор на българската археологическа програма във Фийлд музея на Чикаго.

Събитието ще се проведе в салона на Малко българско училище с адрес: 832 LEE ST. DES PLAINS, IL 60016, които са спонсори, а партньори на инициативата са: Олимпийски клуб „Васил Левски”; Ансамбъл „Хоро” - с р-л Ирина и Тодор Гочеви; Волейболна Академия в Чикаго и BAPA – Bulgarian American, Police Association. Участие ще вземат и училищата - Малко българско училище, у-ще „Джон Атанасов”, у-ще „Нов Живот”, у-ще „Свети Иван Рилски”, у-ще „Малката България”, у-ще „Нови Хоризонти” и у-ще „Знание”.        

Нека заедно се поклоним пред подвига на нашия Апостол, Васил Левски и си вземем от неговата вяра, че „всичко се състои според нас в нашите задружни сили, против тях не може противостоя и най-силната стихия.”

Снимки: Културен център „Магура“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта