Новини
Къщата на гражданските организации е домакин на разкошна изложба на традиционни български национални носии и занаяти "Римите на март от България"
22.03.2024

От 1 до 29 март, в коридорите на 1-ви и 2-ри етаж на Къщата на неправителствените организации (ул. Ieriķu 43a, Рига), посетителите ще бъдат възхитени от великолепна и богата изложба на традиционни български национални костюми и занаяти "Римите на март от България". Изложбата, отбелязваща традиционния български празник - Деня на баба Марта на 1 март и Деня на Българското национално освобождение на 3 март, се организира от Латвийско българско културно дружество "Кирил и Методия".  

Изложбата представя автентични български традиционни женски носии от 19-ти и 20-ти век и модерни продукти, изработени в традициите на българската шевица и националните носии. Интересуващите се могат да се запознаят и с древните български традиции, свързани с Деня на баба Марта и носенето на мартеница. Тази традиция е включена в Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Българските автентични национални носии отразяват уникалността на народа, традиционната култура и ежедневието. Националната носия се характеризира с изобилие от декоративни елементи и орнаменти. Във всеки регион на България националната носия има свои характеристики, но като цяло са характерни три вида женски носии: Двупрестилчена носия; Сукманена носия и Саяна носия.

Бродерията остава любим елемент от съвременния живот на българския народ. Също така днес в България можете да видите модерни продукти с българска шевове. Изложбата представя модерни рокли, ризи, сценични костюми, покривки, плетене на една кука и други артикули, изработени в стила на българските национални носии.

На 1 март, денят на баба Марта, и няколко дни след това, българите си разменят и носят така наречените мартеници - декоративни парчета от червени и бели усукани конци, символизиращи здраве и щастие, а също така служат като талисман на щастието срещу злите духове. Marteničkas могат да бъдат предмети с различни форми и размери: гривни, колиета, пискюли, грудки и топки. Marteničkas са надарени на семейството, приятелите и колегите, и те се носят вързани около ръката или закачени за дрехи.

Любезно каним всички заинтересовани да посетят изложбата и да видят великолепното културно наследство на българите!

Входът за изложбата е безплатен. Къщата на НПО е отворена за посетители през делничните дни от обяд до обяд. 9.00 до 21.00 часа и събота от 9.00 до 21.00 часа. 9.00 до 20.00 часа.

Снимки и информация: iksd.riga.lv

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта