Новини
Консулски дни на Република България в Палма де Майорка. Срещи със сънародниците
09.02.2024

В рамките на реализирането на консулски дни в Палма де Майорка, генералният консул на Република България във Валенсия Надя Кръстева проведе среща с представители на асоциациите на българите на Балеарските острови. На срещата присъстваха представители от ръководството на асоциациите, членове, хореографи на фолклорни групи и сънародници от българската общност на островите.

В срещата взеха участие членове на Асоциацията на българите в Майорка „Св. Св. Кирил и Методий“ и на българското училище към асоциацията „Св. Иван Рилски, на Български културен и духовен център „Света София на Балеарите“, както и на българското училище към асоциацията „Васил Левски“, представители на фолклорна формация „България“ и фолклорната формация „Българска роза“ и асоциация „Балкан Фолк Майорка“.

Разисквани бяха възможности за съвместни инициативи, както и дейности за представяне на българската култура. Специално внимание бе обърнато на предстоящия събор на български фолклорни групи „На мегдана на другата България“, чийто домакин тази година ще бъде град Палма.

След срещата се състоя тържествен концерт по случай  15-та годишнина от създаването на асоциацията на българите в Майорка „Св. Св. Кирил  и Методий“, на който генералният консул бе почетен гост. Представен бе филм за асоциацията. В празничната програма взеха участие фолклорната група „Българска роза“ с художествен ръководител Цвятко Кръстев, народната певица Албена Неделчева и нейната дъщеря Никол Георгиева, фолклорна формация „Bulgarian dream dancers“ с художествен ръководител Росен Антонов. Българската художничка Евгения Михалска, която живее в Палма, представи свои картини, както и две свои стихосбирки.

В рамките на пътуването в Палма де Майорка Генералният консул осъществи срещи с представители на местната испанска администрация. Запозна ги с проблеми на сънародниците. Постави пред тях важни въпроси за развитието на българските съботно-неделни училища.

Генералният консул на Република България във Валенсия бе приета от кмета на града Хайме Мартинес Ябрес. Тя информира за организирането на Събора „На мегдана на другата България“. Съобщи, че в него ще се включат 70 формации за български фолклор от Европа. Отправи покана към кмета да присъства. Помоли за съдействие за осигуряване на достъп до парка, където ще се извие голямото хоро. В срещата участва и зам.кмет и главен координатор по туризма Хавиер Бонет Диас.

Генералният консул също така представи инициативата за побратимяване на град Русе с град Палма. Връчи писмо от кмета на град Русе Пенчо Милков до кмета на град Палма. В него се съдържа това предложение, което има за цел насърчаване на културните връзки, образованието, туризма и здравеопазването и ще допринесе за благосъстоянието на българските граждани, като бе изтъкнато, че повечето българи, живеещи в Палма, са от град Русе и региона.

В информация на Генерално консулство на Република България във Валенсия (някои съкращения).

Снимки: Генерално консулство на Република България във Валенсия

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта