Новини
Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Дортмунд организира инициатива, която ни връща назад във времето и историята
21.02.2024

Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Дортмунд, провинция Северен - Рейн Вестфалия организира урок по история за деца и възрастни, посветен на 145 годишнината от обявяването на София за столица на българската държава.

Инициативата носи името "СТОЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ от 681 година до днес" и ще се проведе на 16 март 2024 г. от 13:00 часа в залата на Theater im Depot Immermannstraße 29, 44147 Dortmund.

Основната идея е да се върнем векове назад, за да си припомним, а тези, които не знаят – да научат за величието на старите български столици. Ще се потопим в миналото чрез един завладяващ разказ за България и ще минем през вековете, за да стигнем до днес! Плиска, Велики Преслав, Охрид, Велико Търново, София – древни и величествени, съхранили в себе си многовековната история на България, споделят организаторите.

За да ви върнат във времето назад, за история ще  ви разкажат представители от Регионален исторически музей – гр. Шумен; Археологически музей „Велики Преслав“; Регионален исторически музей – Велико Търново и Регионален исторически музей София.   

Специален гост на събитието ще бъде д-р Александър Горчев – директор на Археологически музей „Велики Преслав“.

Повече информация може да прочетете на посочения линк: https://bgschuledortmund.de/столиците-на-българия-от-681-г-до-днес/

Снимки: Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Дортмунд

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта