Новини
Българо-италианската асоциация от Пескара участва в честването на 24 май в Рим
11.06.2024

Българо-италианската асоциация „Българи в Абруцо”, хор „Бяла роза“ и представители на Българското училище „БулгаринА“ в Пескара са били част от празничната литургия, отслужена в Рим по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

С Божествена литургия бе отбелязан празникът на светите братя Кирил и Методий в храма „Сан Клементе“ в Рим, където е гробът на свети Кирил.

От асоциацията изразяват радост и гордост, че са получили специална покана, за да участват при посрещането на президента на Република България Румен Радев.

„За нас беше чест на този светъл празник да пеем на това свято място за всички българи“, съобщава председателят на организацията Надежда Славова.

На президента Румен Радев е бил поднесен от асоциацията специален плакет, певиците са били облечени в традиционни български носии. Държавният глава е получил бродирана картичка с шевица, символизираща българската култура и традиции.

След Божествената литургия в Базиликата „Сан Клементе“ певиците са изпяли химна на светите братя Кирил и Методий и „Ой , Недельо“.

Държавният глава бе на посещение във Ватикана и Италианската република. Президентът ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В рамките на визитата държавният глава посети свети за българите места в Рим.

Снимка: Българо-италианската асоциация „Българи в Абруцо”, Пескара

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта