Новини
Премиера на документалния филм „Раковски – свобода или смърт”
20.05.2021

През 2021 г. тържествено отбелязваме 200 години от рождението на един от най-великите българи на всички времена Георги Стойков Раковски. Един от апостолите на славната епоха на българското Възраждане, революционер, поет и писател, журналист, публицист, дипломат, учен (историк, етнограф, филолог), книжовник, държавник. Най-добре го е казал народният поет Иван Вазов: „Историята има да се позамисли към кой лик бесмъртен тебе да причисли”. По предложение на Военната академия, патрон на която е Г. С. Раковски, бе създаден Инициативен комитет за тържествено отбелязване на 200-годишнината му. Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) се включи в Инициативния комитет и от своя страна изпрати предложения и материали на български институции и организации в чужбина, с които поддържа връзка, за отбелязване на годишнината. 

            В условията на усложнена епидемиологична обстановка в България и по света и приетите противоепидемични мерки, организирането на публични събития с участието и присъствеието на много хора е трудно и отговорно дело. Все пак, при спазване на обявените противоепидемични мерки, събитията за отбелязване на бележитата годишнина се провеждат.

            На 20 май в зала „Тържествена” на Военната академия „Г. С. Раковски”, бе излъчен документалният филм „Раковски – свобода или смърт”. Филмът е в поредицата от събития, посветени на живота и делото на великия българин. Заснемането на филма е осъществено от съвместна инициатива на община Котел, Министерство на културата, Министерство на отбраната и Военната академия. От заглавието на филма се разбира, че той е посветен преди всичко на революционера и организатора на националноосвободителното движение на  българите през XIX век. Предлагаме да сложим филма на сайта на Агенцията, където могат да го гледат нашите сънародници в чужбина. Предлагаме също заснемането на поредица от документални, а защо не и игрални филми, с които да се представи на всички заинтересовани, преди  всичко на младите българи, многостранното дело на един от великаните на българското Възраждане, оставил незаличим принос в българската история и култура – Георги Стойков Раковски.

 

                                                                                                                    Йордан Колев

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта