Събития

Сподели:
"Фолклориада-2019"
18.10.2019

В деня на Света великомъченица Злата Мъгленска, която е небесна застъпница на българките в чужбина, за втора поредна година Държавната агенция за българите в чужбина организира „Фолклориада-2019“ с участието на състави по български народни танци от Украйна, Молдова, Сърбия и България. Събитието се провежда със съдействието на Столична община - Район Панчарево.

Инициативата беше открита от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която е патрон на тазгодишното издание. „В последното десетилетие се наблюдава възвръщане и нарастващ интерес към фолклорната култура, към традициите, към народните танци, проявяват се инициативи за създаване на български фолклорни групи, чрез които традиционният танц продължава своето съществуване.“, заяви вицепремиерът отговаряща по въпросите за българските общности зад граница в словото си. Тя отбелязва важността на подобни събития, които създават културни мостове между България и фолклорните обединения на българите, живеещи в чужбина. Вицепремиер Николова изтъкна, че групите за български народни танци се изявяват като най-устойчивата и традиционна форма на консолидация на българската емигрантска общност. „Именно фолклорните групи и клубове са и място за поддържане и предаване на фолклорното танцово наследство, а чрез него нашата култура, на следващите поколения българи зад граница, както и на проявяващите интерес чужденци. В тези клубове на децата се предоставя възможност да упражняват майчиния си език, да пеят и танцуват български песни и танци.“, каза още вицепремиерът.

Заместник министър-председателят връчи народни носии на шестте танцови състава от чужбина - Украйна, Молдова и Сърбия, като фокусира вниманието на присъстващите, че чрез настоящата инициатива „Фолклориада - 2019“ на Държавната агенция за българите в чужбина се реализира волята на българската държава за съхраняване на българското етно-културно пространство извън територията на страната и духовното единение на всички българи по света.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта