Събития

Сподели:
БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА - 2019
18.10.2019

Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България обявява началото на единадесетото издание на годишното отличие „Българка на годината - 2019”. С тази инициатива ДАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа. Годишното отличие на ДАБЧ носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката - красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

            Българската светица и великомъченица Злата Мъгленска е родена около 1775-1780 г. в с. Слатина (Хриси), Мъгленско (Южна Македония, днес в Гърция). Красивата девойка е отвлечена от местния бей, който иска да я вземе за жена. Младата българка е подложена на натиск да се откаже от своята християнска вяра и български род - отначало със съблазнителни обещания и дарове, преминали в систематичен тормоз и грубо насилие. Злата остава непоколебима въпреки увещанията на своите близки, на техните страхове и конформизъм. В проточилата се с месеци лична човешка драма проличава яркото морално превъзходство на българката над нейните мъчители. Св. Злата Мъгленска устоява и пречистена в мъченията предава Богу дух на 18 октомври 1795 година. Нейният подвиг отеква из цялата българска земя, а и сред останалите православни християни. Църквата я канонизира като мъченица, небесна застъпница на поробените християни. Народът я нарича и “Света Златинка”, като тачи в нейно лице мъченичеството, но това ласкаво обръщение е израз и на копнежа за истинска любов между хората, за справедливост и нравствена чистота.

РЕГЛАМЕНТ

 1. НОМИНИРАНИ:  За годишната награда „Българка на годината“ могат да бъдат предлагани българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за:  
 • опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света;
 • защитата на българското национално достойнство;
 • развитието на българските сдружения в чужбина (културни, образователни и професионални организации, медии и др.);
 • организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България;
 • популяризирането на българската култура, историческото наследство и традиции  в съответните държави.

 

 1. НОМИНИРАЩИ МОГАТ ДА БЪДАТ:
 • български сдружения от чужбина и техни партньори от България;
 • български медии от страната и чужбина;
 • инициативни групи от българи, организирали се за конкретната номинация от България и чужбина. Създадените за целта инициативни групи от българи, обединени около конкретна кандидатура, изпращат един електронен формуляр с допълнителен списък на подкрепящите я. Отделни допълнителни писма за подкрепа, както и спонтанно създадено електронно гласуване чрез тях, не се зачита.

 

 1. НАЧИН НА ИЗГОТВЯНЕ НА НОМИНАЦИИТЕ:
 • попълва се приложения формуляр с указана в него допълнителна информация.
 • наличието на допълнителни материали на електронен носител, доказващи изтъкваните качества на кандидата е преимущество.
 • Предложенията на номиниращите е необходимо да бъдат придружени с писменото съгласие на номинираната личност за публично представяне на нейната дейност в рамките на процедурата по избор на носител на отличието на ДАБЧ „Българка на годината-2018“.

 

 1. НАЧИН НА ИЗПРАЩАНЕ НА НОМИНАЦИИТЕ: изпращат се по електронната поща на ДАБЧ на следния e-mail: aba@aba.government.bgс копие до координаторите на конкурса: Иванка Славчева (e-mail: i.slavcheva@aba.government.bg) и Лили Спасова (e-mail: l.spasova@aba.government.bg).

Забележка: Получаването на дадено предложение за номинация се счита за прието след изрично потвърждение за това от ДАБЧ.

 

 1. СРОК НА ПРИЕМАНЕ НА НОМИНАЦИИ: Номинациите се приемат в ДАБЧ от датата на публикуване на обявата до 30 януари 2020година (включително).
   
Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта