Новини
Проведе се Седмият Международен конкурс по четене „Аз буки Веди“, в Северна Ирландия
05.06.2023

Седмият Международен конкурс по четене „Аз буки Веди“, се проведе в Северна Ирландия. Събитието бе открито от вицепрезидента на Република България – г-жа Илияна Йотова с думите: „През езика се предава и нещо много важно и това е българското самосъзнание и идентичност“.

Конкурсът се организира присъствено от Асоциация "Българска култура и образование" и Първо българско училище "Иван Вазов" в Арма, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, със съдействието на инициаторите от Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в Кьолн, Германия, под патронажа на г-н Марин Райков, посланик на България в Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Приветствени слова към участниците в конкурса изказа и извънредният и пълномощен посланик на България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия г-н Марин Райков: „Трябва да даваме на децата идентичност, не само познания и умения. Децата трябва да получават идентичност, особено тези, които поради различни обстоятелства са се озовали зад граница“.

Поздравително слово от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова прочете г-жа Лили Спасова, в което се казва: „Звънливият, мелодичен и красив български език, така свещен и съвършен, е онази сила, с която се съхраняваме като народ и пазим родолюбието в сърцата си. Нека чрез красивата, вълшебна сила на писменото слово децата на България да растат вдъхновени и изпълнени с обич в сърцата си към целия свят.“

В конкурса участваха ученици от първи и втори клас от 24 български неделни училища от 9 държави, който се проведе в три кръга:

  • Първи кръг - четене на познат текст от читанката за първи или съответно втори клас;
  • Втори кръг - четене на непознат текст в мерена реч;
  • Трети кръг - четене на непознат текст – проза.

След последния кръг журито определи победителите, като ги отличи с призовете Цар или Царица на буквите в първи и втори клас, също бяха отличен и по един поддръжник във всеки клас носещ титлата "Властелин на буквите".

За „Цар на буквите“ в първи клас бе избран Андрей Илиев, а от втори клас Оливър Янков от българското училище в Лондон, а за „Властелин на буквите“ в първи клас бе избрана Яна Янчева и Кристин Марковска - от втори клас.

Посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия връчи награди на Михаела Георгиева, от българско училище в Париж, на Анаиз Янкова от българско училище в Лондон, на Матей Добрев от българското училище в Арма и на Елиана Митев от училище в Париж.

От Изпълнителната агенция на българите в чужбина (ИАБЧ) към МВнР връчиха грамоти на българските училища, от които се включиха ученици в конкурса, за достойно участие и представяне на училището.

„Аз Буки Веди“ отличи Ева Илиева от българското училище в Париж, Вяра Серафимова, Ая Христенко и Ясен Павлов и от училището в Сарсбъри.

В рамките на конкурса по четене домакините бяха подготвили и три работилници за учениците свързани с традиционните български занаяти.

Снимки: Седми Международен конкурс по четене на български език „ Аз буки Веди“

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта