Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Снимки1291823633.jpg1291823624.jpg
Българска Коледа в Южна Франция
08.12.2010

Повече от 160 българи и французи се събраха на 04.12.2010 г. в Екс ан Прованс, предградие на Марсилия, за да отбележат тържествено българските традиции. Френско-българската асоциация „Прованс България” организира „Българска Коледа”.
Сдружението в Екс, което събира преди всичко френски приятели на България, както и българи, пребиваващи в този регион на Франция, за поредна година осъществи голям празник с много музика, танци и богата трапеза.
Не е вярване, че следваше дори да откажем на пожелали да бъдат с нас на този ден, поради изчерпан лимит на заявените места.
Негово Превъзходителство Посланикът на Република България във Франция г-н Марин Райков и неговата съпруга уважиха събитието с присъствието си.
Музикантите от „Аксак” изнесоха завладяващ спектакъл. Танцьорите представиха  български хора, изиграха се не една и две ръченици…Най-вълнуващият момент настъпи при изпълнението на „Многая лета” от баса Бисер Костадинов.
Трапезата беше предложена от екипа на любезните домакини от Френско-българското сдружение с президент г-н Жан-Мари Мартен, който не пропусна и сега приятно да изненада. Всеки един от събралите на тази паметна вечер отнесе от празника спомен – „гювечето” или глиненият съд, в които беше поднесен вкусно направеният гювеч. Така всеки, откликнал се на предложението ни за тържество, освен радостта от срещата и празника, получи и малък подарък…от „Искра” – Троян.

Информацията е предоставена от г-жа Мирей Мартен, секретар на Френско-българската асоциация „Прованс България” в Екс ан Прованс, Южна Франция.
СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.