Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Българското училище в Лос Анджелис става безплатно за празника на народните будители
05.11.2009

От 1 ноември 2009 г. българското училище в Ел Ей “Иван Вазов” става безплатно, съобщиха от дирекцията на школото. Това става възможно поради набраните средства от дарения, които са достатъчни за учебната 2009-2010 г. и по случай празника на народните будители.
До 24 октомври в училището има записани петнадесет ученици, като най-редовните са дванадесет. Между тях и Дина Паскалев, 31-годишна американка от филипински произход, омъжена за българин. Дина е учителка и обещала на съпруга си Паскал, че преди да посетят България през 2010 г. ще знае езика.
Гордост на “Иван Вазов” е ученичката Вивиан Неделчев (род.1997г.), която е избрана от “Националната общество за надарени и талантливи” (National Society for the Gifted & Talented) за едно от най-успешните деца на САЩ за нейната възраст. От две години Вивиан е канена всяка лятна ваканция в различни елитни американски университети по специални програми. Миналата година тя е получила сертификати по “Комуникации – говорене и писане” и “Математика – алгебра” от Университета в Бъркли, щата Калифорния. Тази година Неделчев е поканена в Принстън. Всеки курс се заплаща. Успехите на Вивиан родиха идеята за създаване на специален фонд “Надарени и талантливи българи в Калифорния” (Gifted & Talented Bulgarians in California) към Фондация Булгарика, който да финансира успелите наши деца, в т.ч. и тазгодишната програма на 12-годишното момиче.

Редовните занятия на школото в Лос Анжелис продължават всяка събота в сградата на Българската православна Църква “Св. Георги”, като от началото на 2010 г. училището ще бъде преместено при по-подходящи условия, най-вероятно в сградата на американско учебно заведение. Предварително започнатата учебна програма ще бъде запазаена. Тя съдържа точно определен изискуем брой часове и обучение по предметите български език и литература, история и география с използване на актуалните учебници, стенни карти, снимков и видеоматериал.
Цялата учебна програма е издържана и съобразена с тази, която в момента се използва в България, отговаряща на изискванията на МОМН, за да може да се издават валидни български дипломи, косвено в Европейския съюз. Учебниците и помагалата, по които се обучават децата са същите като тези, които се използват в България и са одобрени от МОМН.
------------------
Училището “Иван Вазов” в Лос Анжелис бе открито на 13 септември 2009 г., а започна редовни занятия на 19 същият месец. Изненадата през първия учебен ден е, че в последния момент се оказва, че е забравен училищният звънец. Положението спасява свещеника - Константински Епископ Кирил, който удря Църковната камбана. Дядо Владика казва, че "не е бил камбана сигурно от 10 години." След като споделят неудобствата от рзстоянията в Ел Ей, учители, родители и доброволци започват да извозват децата всяка събота, докато се съберат достатъчно дечица за обещан от спонсор микробус. В момента на разположение са четири автомобила.
Има готовност за безплатен курс по спортна гимнастика с тренъор наша известна в миналото съзтезателка, която ще предостави и микробус за извозването на желаещите до залата. Освен този спорт, за занималните (извънредни часове след редовните) има готовност и за други занимания. Ледена пързалка ще предостави известният наш съзтезател по фигурно пързаляне от близкото минало Иван Динев.
Българското училище в Лос Анжелис “Иван Вазов” е създадено от фондация BulgariCA за “разпространение на българска култура и писменост в Калифорния и САЩ”. ОБЗОР – първото печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ и он-лайн версията му www.bulgarica.com са продукт на фондацията. Учителка е г-жа Живка Костова, която е завършила педагогика в България и има 27-годишен стаж като учителка. Инициативата за създаването и изборът на името “Иван Вазов” е на журналиста Евгени Веселинов, гл.редактор на медията и директор на училището.

Информацията ни е предоставена от г-н Евгени Веселинов
със съдействието на г-жа Снежина Мечева, директорка на
Българското училище в Лондон

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.