Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
40 ГОДИНИ ГЕРМАНСКО-БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО В ДАРМЩАТ, ГЕРМАНИЯ
30.10.2017

На 26 и 28 октомври т. г. Германско-българското дружество в Дармщат ще отбележи своя 40 – годишен юбилей. Сдружението е едно от най-активните на територията на Федерална република Германия, което осъществява своята дейност без прекъсване през изминалите десетилетия. По  повод на годишнината председателят на ДАБЧ удостои организацията с паметен медал „Иван Вазов” за съществен принос в съхраняването на българските традиции и популяризирането на родната култура в Дармщат и региона, както и за активната хуманитарна дейност, посветена на България в годините след демократичните промени у нас. До Управителния съвет на дружеството бе изпратен поздравителен адрес.

 

          Германско-българско дружество в Дармщат е основано през 1977 г. по инициатива на Катя Юде – Попрусинова, Оскар Шпранц и Манфред Кнот, с цел насърчаване на приятелските връзки и културния обмен между България и Германия. По повод на  учредяването е открита първата фотоизложба, посветена на българските манастири, започва разпространяването на информационен бюлетин.

Дългогодишен председател на дружеството е вече покойният Оскар Шпранц, носител на паметен медал „Иван Вазов” на ДАБЧ. Понастоящем председател е Надежда Бюзе, а почетният консул на Р България за федерална област Хесен Инго Ендрик Ланкау е почетен член на дружеството.

Организацията разполага с клубни помещения в Дома на културата на „Казинощрасе” №3. Организират се изложби и лектории на различни теми от миналото и настоящето на България. Традиционни са честванията, посветени на 3 март и 24 май, а също и летния Грил-фест, на който се канят сънародници и приятели на България от близките градове. Всяка година през м. юни дружеството участва в Интернационалния фестивал в Дармщат със самостоятелен, български щанд. Танцова група “Миндреле” допринася много за доброто настроение с изпълнението на български фолклорни танци.

През 2002 и 2012 г. Дружеството е домакин на ежегодните срещи на председателите на германско-българските дружества.

След 1992 г. основен акцент в дейността на организацията е хуманитарната помощ за България, предназначена за домове за деца, лишени от родителски грижи. Подпомагането на детските домове в Долна баня, Доганово и Разлив, както и организирането на летни и зимни лагери за децата от Босилеград в България,  са сред  по-значимите, вече осъществени проекти.

По инициатива на дружеството на 6 септември 2007 г. са открити паметни плочи на Александър Батенберг в Дармщат, където бъдещият български княз е посещавал Гимназията, както и в двореца в Югенхаим, близо до Дармщад. С тази инициатива дружеството отбеляза Деня на съединението и 30-годишнината от основаването си.

 

          Коянка Димитрова, директор на дирекция „Български общности и информационна дейност”

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.