Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
29 ОКТОМВРИ – ДЕН НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ
25.10.2017

 


Датата се свързва с освещаването на храм-паметника "Свето Преображение Господне" в Болград. Официално е решено тя да се обяви за празник през 1938 година. Денят на бесарабските българи е ден за отдаване на дължимото им за развитието на България. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 година.


На 29
октомври 1838 година, след около пет годишно строителство, в Болград се освещава трипрестолния храм “Свето Преображение Господне”. Храмът е създаден по проект на руския архитект Аврам Мелников. В изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. Храмът се освещава от бесарабския владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима.


Интересна е историята на преселването на бесарабските българи, които живеят в Молдова и Украйна. В края на 18 и през 19 век около 400 000 българи се преселват в княжествата Влашко и Молдова и Бесарабия, която през определени периоди е руска територия. Съгласно дадените им права и привилегии, те организират свои колонии, основават градовете Болград и Комрат, както и 64 села. Намерили възможности за свободно развитие, те полагат усилия за съхраняване на своята вяра, роден език, традиции и обичаи.

Преодолявайки трудностите на преселението и усвояването на новите земи, българите съумяват да постигнат добро икономическо равнище, организират духовните си и просветни средища, което им гарантира възможности за по-нататъшен просперитет.

Създадената през 1858 г. Болградска гимназия изиграва важна роля в българското Възраждане. Бесарабските българи участват и в Опълчението, и в Руско-турската освободителна война. Гимназията подготвя политически, просветни и културни дейци, с принос към развитието на България след възстановяването на българската държавност през 1878 г.

Бесарабските българи са съхранили българската си национална идентичност и самосъзнание. Многобройни са структурите на българската общност в Украйна и Молдова – дружества, общини, училища и читалища. Наш свят дълг е да съхраним връзката ни с тях.

 

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.