Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Кръгла маса „Демографска политика и трудова мобилност”
20.09.2017

  

 

Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина бяха домакини на кръгла маса „Демографска политика и трудова мобилност“.  Форумът се състоя в Министерски съвет. На форума присъстваха представители на президентството,  законодателната и изпълнителната власт, институции, синдикати, работодателски организации, предприемачи и журналисти.

Проявата бе под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, който откри форума. Той посочи, че преди и след Освобождението нашите сънародници са се обучавали в чужбина. Завършилите в чужбина са се върнали. И това е въпрос на провеждана държавна политика.

Вицепремиерът уточни, че са готови изменения в Закона за МВР, които предвиждат сериозни промени в режима на издаване на т.н. сини карти за пребиваване и работа у нас. Те ще бъдат внесени в Народното събрание.

„Българите зад граница са огромен потенциал за българската държава и нация”, изтъкна председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той постави ударение върху това, че привличането на българите от българската диаспора ще помогне за възраждането на българската икономика, да се постигнат икономически ефекти. Голяма част от българите от Македония и Бесарабия ще останат да работят по-дълго време в България, ще създадат, приятели, връзки, семейства, допълни Петър  Харалампиев. Това естествено ще повлияе и на демографския срив. Тези хора ще спазват законите и ще се интегрират в българското общество. Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина уточни, че към момента има интерес от Украйна и Молдова и по-малко от Македония.

 „Най-важното нещо е ние да имаме ясна цел, добри намерения и всичко това, което ще подготвим в законодателно отношение да бъде прозрачно и достъпно до хората, да мотивира младите хора да работят и създават семейства в България”, каза зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова. Тя обясни, че е важно използването не само на активни, но и на пасивни политики за преодоляване на демографската криза в нашата страна.

Презентацията на доц.Бърдаров заместник декан на Геолого-географския факултет в СУ „Св. Климент Охридски” представи съвременни демографски процеси при българите. Доц. Бърдаров беше категоричен, че задържането на младите хора в страната трябва да бъде задача № 1 за съхраняване на баланса на труда. Необходима е реална политика за териториален демографски баланс на трудовите ресурси, а също така и привличане на трудови ресурси от българската диаспора – Бесарабия. Важно е да се акцентира върху проактивната работа с българските общности зад граница и да се обърне особено внимание на Националната имиграционна политика.

Юристът доц. д-р Красимир Димитров –преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и Русенския университет „Ангел Кънчев” представи идеята за създаване на карта на лица от български произход в контекста на демографските политики и трудовата мобилност. Юристът представи различни идеи за законодателни промени и инициативи.

Любомир Иванов  - съветник по демографията на заместник министър - председателя по икономическата и демографската политика г-н Валери Симеонов акцентира в презентацията си върху Демографските приоритети на управленската програма на правителството 2017-2021. Едно от заявените в правителствената програма намерения е, че „държавата ще предприеме действия с цел преобръщане на тенденцията за намаляване на българското население.  Посочени са и приоритетните средства за постигане на целта – „повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция, балансирана имиграционна политика, съобразена с потребностите на българския бизнес,  поясни Любомир Иванов.

В хода на дискусията за демографската криза и трудовата мобилност председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов посочи, че хиляди младежи годишно напускат страната ни. Като контрапункт сподели за проект на Института за икономическа политика, реализиран от млади хора, за насърчаване на младежкото предприемачество.

 

 

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.