Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Тържество послучай награждаването на отличени участници в конкурсите организирани от ДАБЧ - 2017 г.
25.07.2017

На 25 юли (вторник) от 11.30 в Централния военен клуб сe състоя церемонията по награждаването на победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина: Литературен конкурс „Стефан Гечев”, Двадесет и първо издание; по изобразително изкуство „България в моите мечти”, Шестнадесето издание и по пеене „Любка Рондова”, Осмо издание. Инициативата през 2017 г. се проведе под патронажа на г-н Красимир Каракачанов, заместник министър - председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

Конкурсите са учредени от Държавната агенция за българите в чужбина с цел да приобщават най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхраняват националната историческа памет и културни традиции. Досега участие в тях са взели около 12 000 деца на наши сънародници от 26 държави. Голяма част от призьорите присъстваха лично в залата, придружени от своите родители и учители от българските училища в чужбина. 

Официални лица на празника бяха Петър Харалампиев, председател на ДАБЧ,  Н.пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, зам. министъра на културата  Румен Димитров, зам.министъра на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев, Борис Вангелов, зам. председател на Комисията по отбраната в Народното Събрание и член на Комисията по политиките за българите в чужбина, Париса Попниколова, директор на дирекция в МВнР, Георги Карастоянов, началник на сектор в МВнР, Снежана Йовева, зам. председател на сдружението „Толкова близо, толкова далече“, Таня Досева, директор на Националния дворец на децата.  

 

На тържеството бяха поканени и присъстваха видни творци като Хайгашот Агасян, композитор, Румен Статков, художник, Калинка Згурова, народна певица и други. Наши гости от неправителствения сектор бяха Росица Младенова, председател на Сдружение „Арлекин”,  Христина Кръстева, председател на Сдружение „Музите”, Боян Ботйов, председател на фондация „ХРИСТО БОТЙОВ”, представители на Българското национално радио и други.

В залата присъстваха и редица ръководители и учители от български неделни училища в Украйна, Нидерландия, Австрия, Великобритания, Испания, Франция и др., които имат основна роля за подготовката и развитието на младите български таланти.  Специални гости бяха и отличените с престижната награда „Българка на годината”, отличие на ДАБЧ – Боянка Иванова от САЩ, Снежина Мечева от Великобритания и Ирина Владикова от Австрия. Водещ на тържеството бе известният и обичан журналист Петър Вучков. 

Приветствени думи към присъстващите в залата отправи председателят на ДАБЧ

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.