Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Фолклорен събор „С България в сърцето”
24.01.2017

  

За дванадесета година в Каварна се проведе младежки фолклорен събор „С България в сърцето”. Млади българи пяха, играха танци, окрилени от родолюбиви чувства. Стрелките на часовника сякаш спряха на 12: българска духовност.

Съборът е уникално събитие в календара на проявите, свързани с българската културна идентичност и духовност. Привлича младите, към фолклора, свързва съмишленици….

От година на година интересът не само не секва. Множат се участниците в проявата.

Организатори са Община Каварна и продуцентска къща „Пирина”. Инициатор е народният певец Илия Луков. Имат и подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Събитието обединява български младежи от цял свят под знака на българската духовност. 

През 2016 г. изданието на събора бе посветено на големи дати в българската история: 140 години от Априлското въстание, 160 години от създаването на българските читалища, 140 години от гибелта на Христо Ботев.
 

          Народният певец Илия Луков гордо и величествено със своя неповторим талант увлича година след година младите хора да изразят своето самосъзнание и светоусещане. Певецът изнесе концерт в Каварна. 

          Както ще каже Дора Костова, главен редактор на медията „Роден край”, Одеса: „Патриотичните песни, изпълнявани от сцената, са факелът, щафетата, пренасяна от времето до ден днешен”.

За бесарабските българи този Събор е уникална възможност за изява на българска душевност и българска духовност: родните песни и танци възпламеняват родолюбието в душите на младите хора.

Кметът на град Каварна Нина Ставрева при откриването на Събора каза: „Благодаря, че сте тук, пожелавам ви да разнасяте българския дух и прекрасните емоции навсякъде по света”.

Приветства участниците в инициативата и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. Обърна внимание на значимостта на изявата, допринасяща за самочувствие и гордост за българската култура и духовност.   

Над 1600 участници от Украйна, Молдова, Албания, Македония, Сърбия и България излизаха на сцената през трите фестивални дни. Проявата се превърна в незабравимо преживяване и извор на родолюбие и дух.

Инициативата създава неповторима атмосфера на голям празник, изразяващ  настроения за духовно единение и родолюбив устрем.

Много бяха участниците от Украйна. Десетки бесарабски българи се представиха пред публиката. Пристигнаха фолклорни формации от Одеска и Николаевска области. 

В дните на Събора на сцената излизаха фолклорни формации от с.Криничное, Болградско, семеен хор „Чешма Варунта”, танцов състав за народна музика „Гергьовден” от Делжилери, Татарбунарско и т.н.

 

Редуваха изпълнения ансамбъл „Камчик”, Терновка, песенен ансамбъл „Чучулички” и танцов ансамбъл „Хоро”, Белгород Днестровский, народен танцов ансамбъл „Бесарабски сувенир”.  

Публиката имаше възможност да види пъстро многообразие на ансамбли, които утвърждават българската културна идентичност на бесарабските българи.

 

Фолклорни ансамбли от селата Суворово и Каменка, Измайловска обл., Яровое и Петростал, Тарутинско, от Одеса допълваха листата с участниците. Включиха се и представители на Запорожка област на Украйна - възпитаници на български неделни училища в Радоловка, Преслав, Манойловка, Приморския украинско-български лицей и т.н.  

Представянето на фолклорните състави от Украйна се осъществява и благодарение на организациите „Асоциация на българите в Украйна” и „Конгрес на българите в Украйна”.

Трите фестивални дни разкриха богатството на народното творчество. Млади таланти, обичащи фолклора, разгърнаха пред публиката феерия от ритми, звуци и емоции. 

      „Фестивалът премина на един дъх, той бе наситен и препълнен от емоции, багри, звуци, дори поройният дъжд не попречи цялата тази атмосфера да е феерична”, обобщи Дора Костова.

         Проф. Елена Огнянова трогна накрая. „В песента с едно изречение е казана велика мъдрост, която служи като поука. Посветих живота си на българското народно творчество и ако имам още един живот и него ще го посветя на народното творчество, защото е истинската история на българския народ”, сподели проф.Огнянова.

 

 

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.