Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
БЪЛГАРИАДА ВЪВ ВОЙВОДИНА 2016
25.11.2016

На 19 ноември 2016 г. в селището Бело Блато, в автономната област Войводина, Сърбия бе проведена „БЪЛГАРИАДА 2016”. За 15-десети път българските организации във Войводина тържествено отбелязаха Денят на народните будители. Домакин бе Българското културно дружество „Трандафер”, Бело Блато, а главен организатор Дружеството за български език, литература и култура, Нови Сад. Активни организатори и участници бяха  Културно-просветното дружество на българите павликяни „Иваново 1868” и Дружеството на банатските българи „Иваново – Банат”; Основните училища с изучаване на български език в селата Иваново, Омолица, Старчево и гр. Панчево, Българските неделни училища от Бело Блато и Нови Сад. За първи път присъстваха представители на новоучреденото Гражданско сдружение на българите Шопско оро”, гр. Панчево. Наред с „Българиада 2016” българите в Бело Блато отбелязаха 150 години от създаване но на селото, 120 години от построяването на католическия християнски храм и 20-годишнината от създаването на Българското културно дружество „Трандафер”.

            Българиадата е фолклорен  фестивал, организиран преди всичко от банатските българи във Войводина, а участие вземат и организации на банатските българи от Румъния и България, както и български организации от цяла Сърбия. Тази година гости бяха Фолклорният ансамбъл „Българче” от с. Винга, Банат, Румъния, фолклорна група от с. Асеново, България и детската група на Българския фолклорен ансамбъл от Босилеград, Сърбия. Гости бяха петима служители на Посолството на Р България в Белград, водени от посланика Радко Влайков.

            Държавната агенция за българите в чужбина е постоянен участник в този голям културен празник, като всяка година на дружествата и на училищата от агенцията  се предоставят книги, национални носии и други материали. Тази година на организациите и на шестте училища бяха предоставени български книги и други материали. Бяха връчени наградите и грамотите, спечелени от ученици в ОУ „Вук Караджич”, с. Старчево, участници в 15-десетото издание на Международния конкурс по изобразително изкуство за деца и юноши от българските общности в чужбина „България в моите мечти”, провеждан от ДАБЧ.

Наред с богатата фолклорна програма се проведе и делова среща между  представители на организациите и училищата със служителите в посолството и представителите на ДАБЧ. Разгледани бяха редица въпроси във връзка със запазването на духовната култура и националната идентичност, проблеми в изучаването на български език и прочее.  

 

                                                                                         Йордан Колев

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.