Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Фестивал във Валядолид
26.10.2016

 

Фестивалите винаги са големи форуми за култура, изкуство и духовно общуване: фолклорни фестивали, кинофестивали или музикални фестивали.

Българският фолклор е неразделна част от българската духовност. Зазвучи ли народната музика, иглички пробягват по кожата на нашенеца в чужбина. Сълзи навлажняват очи на родолюбци и посветени.

На 22 октомври във Валядолид, център на област Кастилия и Леон, се провежда фестивал на българския фолклор „Нашият танц, нашата страст”. Асоциация „Стара планира” и фолклорна формация „Огнени ритми” организират първият голям форум за българска духовност в този испански град.

В града пребивават 7-9 хиляди българи. Още няколко хиляди са в Кастилия и Леон. Били са и повече, в кризата числеността им намалява.

Пристигат фолклорни състави на българите от Мадрид, Барселона, Палма де Майорка, Сеговия.

За българите в Европа родните песни и танци са израз на културна идентичност,бликване на радост, гордост за древна държава, духовни ценности  и традиции.

Фестивалът започва с приветствие на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. В словото си той специално отбелязва, че има три ценности: българският език, християнската вяра и българският фолклор.

На сцената формациите за български фолклор сменят една друга. Редуват се красиви танци в изпълнение на „Т.А.Н.Г.Р.А”.- Мадрид, „Гергьовден” - Барселона, „България” - Палма де Майорка, „Родина”- Сеговия, „Огнени ритми”- Валядолид.

Концертът открива космическият глас на народната певица Валя Балканска, специален гост на културния форум.

Във Валядолид пред събралите се българи се представя тандемът Валя Балканска – Петър Вълов. Изумителният гайдар трогва българи и испанци с класа и дух.

Хората са силно развълнувани, очаровани, превъзбудени. Всяко изпълнение на народната певица посрещат изправени на крака. Запяват заедно със звездата „Хубава си, моя горо!”

550-600 сънародници са изпълнили да краен предел залата на културния център, където се провежда фестивалът.

Медията на българите в Испания „Нова дума” се е погрижила с текстове в няколко броя българите в Испания да са информирани и поканени на голямото събитие.

В края на фестивала се връчват наградите на малките таланти. Асоциацията на българите във Валядолид в предверието на фестивала е организирала специален конкурс за детска рисунка на тема: „Българският фолклор”.

Държавната агенция за българите в чужбина подкрепя инициативите на сънародниците в чужбина, техните фестивали и конкурси. И този път агенцията е осигурила наградите за най-изявените малки творци в конкурса.

Най-голямата награда за изпълнителите на сцената, естествено, е контактът със залата. Получава се духовно единение.

Още по време на концертната програма десетки наскачат от седалките. В задната част на залата отстрани в междуредията се извиват плетеници от хванали се на български танци.

Сменят се ритми, серпантината от танцуващи не секва. Духовният подем не може да бъде прекъснат…

И за всичко това казваме от сърце едно голямо „Благодаря” на организаторите от Валядолид. Без действията на Людмил Любенов, Силвия Борисова, Камелия Статкова, Пепа Янева този голям празник на българската духовност няма как да се случи.

След Валенсия, Палма де Майорка, Валядолид дава заявка за традиционен фестивал на българския фолклор в Испания.

Местната испанска администрация подкрепя инициативата. Осигурени са десетина спонсори. Без тях провеждането на инициативата е проблем. Две испански формации са на сцената, за да представят фламенко и източни танци.

Фестивалът е голям празник на българската духовност и културна идентичност. И e в контекста на културното многообразие в Европейския съюз. Предлага три часа и половина български фолклор. Като цвете се разгръща българската духовност в пълния й блясък.

Димитър Карарусинов
Дирекция "Български общности и информационна дейност" 

 

 

 

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.