Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Снимки1366894443.jpg
Български фестивал на изкуствата в Канада
25.04.2013

На 11 април 2013 г. в Художествената галерия „Пейпърмил“ в Торонто бе дадено началото на третото издание на  Българския фестивал на изкуствата в Канада. Организатор на проявата е сдружение с нестопанска цел под същото име, с програмен директор Елица Йорданова, в сътрудничество с българо-канадската компания „Балканто”, Македоно-българската източноправославна църква „Св. Георги“ и с медийното партньорство на вестник „Български хоризонти“ и „Иванов радио група“, със спонсорството на канадски компании и частни лица и с активната подкрепа и съдействие на Генералното консулство на Република България в Торонто. През тази година фестивалът се провежда под мотото „Отражения от близо и далеч“.

Събитието бе открито от генералния консул на Република България Иво Мускуров, който произнесе приветствена реч пред препълнената зала на галерията, в която беше експонирана изложба на български художници, живеещи в Торонто, под надслов „Живи традиции“, с куратор Катерина Атанасова. Програмата продължи с концертна програма на новосъздадената източноправославна хорова формация под диригентството на Елица Йорданова и премиера на документалния филм „Градът и неговите солисти“, посветен на 50-годишнината от създаването на оркестъра „Софийски солисти“. Гостите на проявата, предимно представители на българската общност, имаха възможността да се запознаят и разговарят с творците по време на коктейла, организиран по повод откриването на фестивала.

В следващия фестивален ден в кинозалата на „Пейпърмил“ бяха излъчени новите български филми „Скок“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Миграцията на паламуда“ на Людмил Тодоров и „Стъпки в пясъка“ на Ивайло Христов. Проведе се и „Вечер на българската рок музика“ с изпълнения на живо на Илиян Илиев, Елица Манолова и Калоян Калчев, а водещ на проявата беше Анастасия Върбанова от „Балканто“.
В третата фестивална вечер бе излъчен филмът „Лов на дребни хищници“ на режисьора Александър Николов, а след това новосъздадената група за български народни песни под ръководството на д-р Ирина Маркова изнесе концертна програма от автентични и обработени народни песни.

Специален гост на тазгодишното издание на фестивала е прочутата джаз певица Йълдъз Ибрахимова с джаз трио в състав Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Живко Петров (пиано). Концертът на певицата премина под нестихващите аплодисменти на публиката, изпълнила до краен предел кокетната над 300-местна „Асембли Хол“. Срещите на певицата и триото с канадската публика ще продължат на 16 април в „Джаз бистро“, Торонто, на 19 април в Отава и на 21 април в Монреал.

На 20 април българската общност в Торонто ще има възможността да види и моноспектакъла  „Какво става?“ на Георги Мамалев. Домакин на проявата ще бъде Македоно-българската източноправославна църква „Св. Св. Кирил и Методий“.
На 13 и 14 април популярният комедиен актьорът вече се срещна с публиката в Монреал и Отава, а на 19 април моноспектакълът ще бъде представен и в Ниагара Фолз.

На 21 април фестивалът бе закрит с концерт класическа музика в Македоно-българската източноправославна църква „Св. Георги“ в Торонто.

По информация на Генералното консулство на Република България в Торонто
СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.