Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Галерии / Събития в снимки
Снимки1524575620.jpg1524575701.jpg1524575714.jpg
Представяне на сборника „Българите в чужбина.-Толкова близо, толкова далечe“, ч.2 в Рим
24.04.2018

На 13 април 2018 г. в салоните на Посолството на Република България в Рим бе представен сборникът „Българите в чужбина-толкова близо, толкова далечe“, ч.2, посветен на българските общности по света.

 Изданието е част от поредица, която проследява, изучава, интерпретира особености в състоянието и развитието на българските общности в чужбина.

Сборникът, издание на Държавна агенция на българите в чужбина, предлага аналитични разработки и есeта, етноложки изследвания на терен.

С неговото излизане се активизира споделянето при сънародниците. Проправя се път към дискусии в българските общности в чужбина по светоусещане, инициативи, дейности и практики.

В своето приветствие към събралите се в Рим, Посланик Марин Райков подчерта значимостта на българите в чужбина, като неделима част от българската нация. Той посочи, че те не само имат икономически принос, но са и фактор за запазване на националната идентичност.

Председателят на ДАБЧ г-н Петър Харалампиев обърна внимание, че следва да бъде напълно забравено клишето, че българите в чужбина са „невъзвръщенци и отказали се от националната си принадлежност“.

Своя опит за събирането на материалите и написването на сборника споделиха авторът-съставител г-жа Снежана Йовева, авторите на статии г-жа Жана Иванова и г-жа Красимира Делийска - представители на българската общност в Рим.

 Пред събралите се свои мисли изказаха доц. Кирил Кирилов, лектор по български език в Неаполския университет, доц. Ана Кочева от Института по български език към БАН и Нели Пинтева Бианс, диригент и музикант в Швейцария.

На събитието присъства и посланикът към Светия престол, проф. Кирил Топалов, който поздрави авторите за художествената стойност на сборника, както г-жа Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в Рим.

Представителите на българската общност в Рим с интерес се включиха в дискусията. Изказана бе специална благодарност към Посланик Марин Райков за осъществените срещи и инициативи.

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.