Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Галерии / Събития в снимки
Снимки1524143051.jpg1524143021.jpg1524143036.jpg
Церемония по връчване на годишната награда на ДАБЧ – „БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА-2017“
19.04.2018

   На 18 април 2018 г. (сряда) от 17.00 часа в Сити Марк Арт Център в гр. София се проведе официалната церемония по връчване на годишната награда на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината – 2017“.

          Сред официалните лица, които уважиха събитието бяха: Вицепрезидентът на Република България, г-жа Илиана Йотова; Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика, г-н Валери Симеонов; членът на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, г-н Борис Вангелов; председателят на ДАБЧ, г-н Петър Харалампиев; заместник-министърът на културата, г-н Румен Димитров; заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство, г-н Валентин Йовев, представители на Министерството на външните работи и Министерството на образованието и науката с компетентност по въпросите на българите в чужбина и др.

          Тържеството бе открито от Председателят на ДАБЧ, г-н Петър Харалампиев, който в своето изказване постави акцент върху ролята на българката в съхраняване на хилядолетните традиции и семейни ценности на българската духовна култура.

          Публиката бе запозната с дейността на всяка една от 15-те номинирани за отличието  българки, които със своята активна дейност през последната календарна година са допринесли за опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света, които са участвали в  благотворителни акции и хуманитарни проекти за България и които, не на последно място, са посланици на българската култура, историческо наследство и традиции  по света. (Вж. приложения файл)

          Председателят на Комисията по оценка на номинациите и председател на УС на Съюза на българските журналисти, г-жа Снежана Тодорова, представи пред аудиторията членовете на Комисията, в която са включени: председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци; хабилитирани лица от Софийския и Великотърновския Университет; представители на БНТ и БНР.

          Вицепрезидентът на Република България, г-жа Илияна Йотова, обяви носителката на тазгодишното отличие „Българка на 2017 година“. В приветствието си към аудиторията тя изрази своето уважение към  себеотдайността и професионализма на отличената българка. 

          В художествените изяви на сцената се представиха вокална група „Спектрум” и фолклорен ансамбъл „Славей” с ръководител Стефан Иванов.

          Носителка на отличието в деветото поредно издание на инициативата е Десислава Стефанова, създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни (The London Bulgarian Choir), основател и ръководител на Швейцарския български хор в Цюрих (Тhe Swiss Bulgarian Choir), преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания.

          Повече информация за: Творческия портрет на Десилава Стефанова - БНТ, рубриката "Неносталгично":

http://www.nenostalgichno.tv/play.php?clip=desislava_stefanova.mp4

http://www.eurochicago.com/2018/04/desi/

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.