Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Галерии / Събития в снимки
Снимки1523346182.jpg1523346283.jpg1523346296.jpg1523346311.jpg
Международен детски Великденски фестивал събра в Босилеград 670 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Албания, Гърция
10.04.2018

На 9 април в Босилеград се проведе 25-ия Международен детски фестивал.

Великденски фестивал, който се организира в Босилеград, Западните покрайнини. Във фестивала тази година участват 670 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Албания, Гърция и други страни. Победител – с най-здраво яйце – стана Милан Цветков, на 12 години, от босилеградското с. Гложе.

Фестивалните дни тази година са от 2 до 10 април. Организатор на събитието е Александър Димитров – председател на местното сдружение „ГЛАС“ и представител на БТА в Босилеград, в първия пресклуб на БТА извън България.

Във фестивалните дни децата имат възможност да общуват, разменят опит, да се състезават, да участват в културните програми.

Награди днес бяха връчени и за най-оригинално и най-добре боядисано яйце – получиха ги дечица от Кюстендил и от Сурдулица. Наградите връчи председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той дари и на организатора на празника Александър Димитров почетния плакет на Агенцията, и икона на светите братя Кирил и Методий с пожеланието те да напомнят, че само със словото може да вървим напред.

В голямото състезание в Босилеград участват само стандартни яйца от кокошка, които не са заздравявани допълнително, предвижда регламента на конкурса. Победителят накрая счупи своето яйце пред публиката, за да докаже, че яйцето е истинско.

Програмата на фестивала включва изложби, концерти и традиционна екскурзия за участниците във фестивала до Рилския манастир. За първи път се състоя и пленер на художници от България и Сърбия. В него се включи и участничка от бежанския лагер в Босилеград. По време на празничните дни се състояха представления на театри от София и Будапеща, и спектакъл на ансамбъл „Българе“.

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.