Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Галерии / Събития в снимки
10 години възстановен храм в Звонци, Сърбия
28.09.2016

На 17 септември 2016 г. в българското село Звонци, община Бабушница, Сърбия беше тържествено отбелязана 10-годишнината от възстановяването и преосвещаването на православния храм „Св. Пророк Илия”.

 

Село Звонци е едно 7-те български села в Западните покрайнини, които административно-териториално са в Община Бабушница, Сърбия.

 

Православният храм на с. Звонци, „Св. Пророк Илия” е строен след освобождението 1878 г. След 1945 г. храмът е оставен от сръбските власти и от Сръбската православна църква без поддръжка.

 

В годините на демокрацията звончани  решиха да възстановят своя храм. С активна логистична дейност на Държавната агенция за българите в чужбина тяхната инициатива бе популяризирана в България.

 

Националното сдружение на общините в Република България откликна на христолюбивата инициатива. Община Мездра и инж. Делян Дамяновски осигуриха и транспортираха необходимите за ремонта материали.

 

Храмът бе напълно възстановен и през 2006 г. преосветен.

 

Кметство Звонци и Църковното настоятелство на храма отбелязаха  сега със скромно тържество 10 години от извършеното благородно дело. Поканени бяха представители на българските институции и организации, помогнали за възстановяването на храма.

 

От ДАБЧ в тържеството взеха участие служителите Петър  Юруков и Йордан Колев.

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.