Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Галерии / Събития в снимки
Снимки1453105841.jpg1453105891.jpg1453105938.jpg1453105996.jpg
Българска Коледа 2015 в Ню Йорк
18.01.2016


 

 

В неделя, 20 декември 2015 г., православен храм "Св.св. Кирил и Методий" в Ню Йорк за дванайсети път се препълни с радостна глъч за Коледния концерт на Български детски хор и училище "Гергана". Децата донесоха много усмивки и настроение. Училище "Гергана" показа три хорови формации - две детски групи и хора на родители, учители и бивши възпитаници. Сред песните, които изпълниха,  бяха "Зимна песничка" на Хр. Недялков, "Молитва" и "Коладе ладе" по текст на Иван Вазов, "Израсла е трепетлика" от Петко Стайнов", Моите любими неща" и "До-ре-ми" на П. Роджъръс и О.Хамърстайн, френската "Коледна песен" от Адолф Адан, всички в превод на български. Трите хора завършиха заедно с популярната английска "We Wish You a Merry Christmas". Понеже училището се слави с  това, че пее и декламира известни английски стихове и песни,  преведени на български от негов учител, би трябвало на следващата Коледа да изпеят и тази песен на български.

Децата, учителите, родителите и приятелите на училището бяха топло поздравени от дядо Даниил. Всяко дете получи за спомен иконка, хорът получи диск с български коледни песни, учителите - православен календар за Новата 2016 г. Атмосферата в църквата беше празнична, златиста светлина струеше от празничната елха, иконите и одеждите на отец Петър и дядо Даниил. Сред зрителите бяха генералният консул на Р България в Ню Йорк  г-н Милен Люцканов със съпругата си.

Празникът на "Гергана" продължи през целия ден. В Унгарския дом децата показаха какво са научили и в класовете си по художествена гимнастика и танци, а всяко дете каза по едно стихотворение. В танца "Зимна приказка" видяхме един изключителен солист, 15 годишната Гергана Горанова. Най-малките деца на "Гергана" танцуваха около нея с бели красиви костюми на малки дядомразовци и снежинки, дело на дизайнерката Дима О'Кийф, майка на две деца в „Гергана”. Класът по художествена гимнастика също се развива удивително добре. Той има история малко повече от година, но децата израстват професионално пред очите на родителите и публиката и показват сложни акробатични и гимнастически номера, като се движат и грациозно. Децата на "Гергана" показаха на дядо Коледа, че говорят хубав български език. Те не просто декламираха, а играеха като в театър и показваха, че разбират българската реч. Явно е, че учителите по български език и преподавателите в театралното студио работят отлично и в екип.

"Гергана" има в момента 11 учители. Ръководител на училището е Нели Хаджийска. Диригент и художествен ръководител на трите хора е Красимира Иванчева, вокален педагог е оперната звезда Стефка Евстатиева, а пианист - Лора Ал-Ахмад. Учители по български език, история и география са Илияна Димитрова, Валентин Хаджийски, Нели Хаджийска и Джина ДиДонато, която, заедно с пианистката Магдалена Душкина ръководи и музикално-театралното студио на "Гергана". В студиото по танци преподавател по гимнастика на децата до 5 години и по художествена гимнастика за по-големите е златната медалистка по художествена гимнастика Боряна Йорданова. Тя ръководи и класа по йога за родители и приятели на "Гергана". Преподавател по балет, съвременни и български народни танци е Надежда Станева. Валя Иванова води изключително популярните сред децата класове по рисуване.

Снимките са любезно предоставени от Ива Събчева, Яна Хаджийска, Лучия Драгош, Гроздена Йълмаз.
Публикува се по:

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/27706.html
СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.