Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Съобщения за медии
Светла Кьосева удостоена с унгарска държавна награда „За националностите”
12.01.2016

 

На 17 декември 2015 г. Светла Кьосева, директор на Българското училище за роден език в Будапеща, бе удостоена с  унгарска държавна награда „За националностите”. Наградата е основана през 2012 г. с указ на министерския съвет и се присъжда на членове на живеещите в Унгария национални малцинства за тяхната роля в културата, образованието и други сфери на обществения живот.

Наградата бе връчена от министъра на човешките ресурси Золтан Балог. В основанието за наградата се казва:

Светла Кьосева живее повече от 30 години в Унгария. Тя е един от основателите на списанието на българите в Унгария „Хемус” (1991), по-късно негов главен редактор. Списанието е важно творческо ателие на българската общност в Унгария. Неговата мисия е да поддържа интерес към българската култура, литература и традиции.

 

Светла Кьосева има издадена самостоятелна стихосбирка („Водоравно/отвесно”), публикува в българския и унгарския литературен печат. Изтъкнат преводач на унгарска литература. На нея дължат популярността си в България редица унгарски писатели като Имре Кертес, Ендре Кукорели, Петер Естерхази, Милан Фющ, Дьорд Шпиро, Жужа Раковски, Жужа Бенеи и много други.

Участва активно в работата на българската общност и работи за образователните институции на българите в Унгария - Българската детска градина и Българското училище за роден език в Будапеща, чийто директор е от основаването му през 2004 г.


СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.