Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Съобщения за медии
Прикачени файловеПрограма
Изложба на български художници от САЩ и премиера на новото издание на ДАБЧ „Българско слово и багри от САЩ и света”
22.06.2012

ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА (ДАБЧ)
фондация „Приятели на Чикаго”,
сдружение “Български художници зад граница” 
Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН
с медийната подкрепа на EuroChicago.com
организират на 27 юни 2012 г.:

Изложба на български  художници от САЩ и премиера на новото издание на ДАБЧ „Българско слово и багри от САЩ и света” 


Изложбата е на български художници от сдружението “Български художници зад граница”, което обединява творци от САЩ и Европа. Сдружението е организирало досега 24 изложби на територията на САЩ и за първи път е в България. По-голямата част от художниците, които ще представят свои творби на изложбата са участници и в новото издание на ДАБЧ – Алманах ”Българско слово и багри от САЩ и света”. В Алманаха са включени творби на членове на два творчески съюза на българи зад граница:

 картини, малка пластика и дърворезба, изработени от български творци от САЩ и Европа, членове на  Сдружението “Български художници зад граница”.  В него членуват български творци от почти всички големи американски градове (Ню Йорк, Вашингтон, Хюстън, Маями, Детройт, Ню Орлеан), както и от Европа: Хърватия, Франция, Австрия. Организират изложби не само сред българската общност в САЩ, но и сред културните среди на Новия континент - Чикаго, Ню Йорк, Монтана, Ню Джърси, Загреб и Задар. 

 поетични и есеистични творби на български автори от САЩ и Европа, членове на „Съюза на българските писатели в САЩ и по света”. Повечето от тях са известни имена сред българската публицистика и художествено-творческата мисъл в чужбина.

Алманахът представя пред българските общности по света онези теми, мисли, идеи и чувства, които вълнуват  българите в чужбина. Това е израз на стремежа ни да запазим съвременния българския дух и култура в чужбина.

Официалното откриване на изложбата и премиерата на Алманаха ще се състои на 27 юни 2012 г. в Княжевския дворец на пл. „Александър І Батенберг” от 16.00 ч.

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.