Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
Съобщения за медии
Тържествена церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2011” на името на Св. Злата Мъгленска
05.03.2012

Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България организира тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината 2011” на името на Св. Злата Мъгленска. Церемонията ще се състои на 7 март 2012 г. (сряда) от 11:30 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина  цели да почете значимостта на българската жена в чужбина и нейната водеща роля в съхраняването на българския дух и културна идентичност. Тази роля на българката е още по-значима, когато става дума за българските общности извън пределите на страната ни.

Третото издание на удостояване с отличието „Българка на годината” бе обявено на 18 октомври 2011г. Съгласно регламента за годишната награда „Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат номинирани сънароднички с активна професионална и обществена дейност, посветена на България.  Предложения за номиниране на кандидатки за Годишното отличие „Българка на годината” на ДАБЧ  се приемаха от:
 

 • български дружества и организации от чужбина и техни партньори в България;
 • български медии от страната и чужбина;
 • организирали се за конкретна номинация инициативни групи от българи от страната и чужбина.

До 31 декември 2011 г. в Държавната агенция за българите в чужбина постъпиха 15 номинации за удостояване с отличието „Българка на годината-2011” от 11 държави: Австрия, Австралия, Германия, Испания, Кипър, Колумбия, Кувейт, Ливан, САЩ, Сърбия и Украйна.

Съгласно Регламента на инициативата, изборът на носителка на отличието за 2011 г. бе направен от специално създадена комисия в състав:

 1. Проф.  Боряна Христова - директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, председател на комисията
 2. Академик Михаил Белчев – директор на Столична библиотека
 3. Доц. д-р Пламен Митев – декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”,
 4. Г-жа Снежана Йовева – съветник в Политическия кабинет на вицепремиера и министър на финансите на Република България г-н Симеон Дянков;
 5. Г-жа Екатерина Генова – директор на Дирекция "БНТ Свят и региони", Българска национална телевизия, представлявана от Камелия Стойчева – главен координатор „Планиране и излъчване” при БНТ-САТ;
 6. Г-н Валерий Тодоров – генерален директор на Българското национално радио, представляван от Станислав Буковалов – член на Управителния съвет на БНР;
 7. Г-жа Надя Кантарева-Барух – главен редактор на вестник „Аз Буки”
 8. Д-р Ернст-Трифон Юде, председател на Германско-българското дружество във Франкфурт, изтъкнат дарител
 9. Г-н Димитър Владимиров – главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина, учредила отличието „Българка на годината”.

При оценяване на постъпилите 15 номинации за удостояване с отличието  „Българка на годината-2011” на името  на  Св. Злата  Мъгленска,   Комисията взе предвид активната професионална и обществена дейност  на  българките,  живеещи  извън страната  и  техния съществен  принос в:
 

 • опазването и развитието на националната  и културна идентичност сред българските общности по света;
 • обществено значими дейности в областта на културата,  образованието, науката; 
 • благотворителни инициативи, хуманитарни проекти,  посветени на България.

Името на носителката на отличието на ДАБЧ „Българка на годината 2011” ще бъде обявено на церемонията, организирана за целта на 7 март 2012 г. (сряда) от 11:30 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.